10 Perkara Baru tentang Akta Cukai Perkhidmatan 2018 yang kita perlu tahu sebelum 1 September 2018

Rang Undang-undang Cukai Jualan telah diluluskan pada 7 Ogos 2018 di parlimen. Ianya rasmi sekarang. Jabatan Kastam Diraja Malaysia (RMCD) telah menyenaraikan senarai perkhidmatan bercukai yang dicadangkan di laman web rasmi hari ini. Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa ia masih dalam peringkat "dicadangkan", kerana ia bukan merupakan warta rasmi sekarang, jadi kami menjangkakan akan ada perubahan atau pindaan kepadanya. Sila rujuk laman web RMCD untuk senarai terkini perkhidmatan bercukai. Buat masa sekarang, Rockwell telah meringkaskan senarai dan membuat komen untuk anda.


Untuk senarai penuh,sila muat turun di sini.


1. Hotel
Komen


Tindakan itu bukan sahaja diaplikasikan untuk "hotel", tetapi untuk semua jenis penyedia perkhidmatan penginapan: hotel, penginapan, rumah penginapan, pangsapuri servis, homestay dan mana-mana penginapan lain yang serupa. Ternyata RMCD sedang mencari penyedia perkhidmatan homestay dan penyedia sewa jangka pendek (AirBnB).


2. Restoran
Komen


Bukan sahaja Restoran, tetapi semua pengusaha"makanan dan minuman" melebihi RM1,500,000 juga dikenakan cukai sekarang. (Pengendali restoran, kelab, kelab  snek, kantin, kedai kopi, atau mana-mana tempat yang menyediakan makanan dan minuman, tidak termasuk kantin dalam institusi pendidikan yang dikendalikan oleh institusi atau badan keagamaan, pengendali Katering dan Pengendali  Makanan. perlu membayar cukai perkhidmatan sekarang.


3. Kelab Malam
Komen


Pusat Kesihatan boleh dikenakan cukai. Kami fikir pengamal perubatan tradisional Cina (TCM), dan salon kecantikan juga dikenakan cukai. Pangkalan cukai berkembang dari "kelab malam" ke pub, bistro dan pusat urut dan gim kini. Berita baiknya ialah ianya dikenakan cukai jika jualan pengendali melebihi RM500,000.


4. Kelab Swasta, Kelab Golf dan Institut Memandu
Komen


Batas Perbelanjaan kelab swasta  pada asalnya ditetapkan pada RM300,000 dan kelab golf adalah 100% yang  dikenakan cukai, tetapi kini batas perbelanjaan yang ditetapkan adalah  pada RM500,000. Mengekalkan gaya hidup mewah mungkin tidak membebankan sekarang.


5. Hospital SwastaKomen


Hanya makanan dalam wad yang melebihi RM300,000 sahaja yang dikenakan cukai.Tiada lagi cukai yang dikenakan sekiranya ditahan di hospital sekarang


6. Insurans, Telekom dan Stesen TV Berbayar, ejen Kastam, Peguambela dan peguamcara, Akauntan Awam, Juruukur termasuk penilai berdaftar, pentaksir atau ejen hartanah, Jurutera profesional, Arkitek, Perkhidmatan Pengurusan dan Perundingan
Komen


Di bawah akta baru ini, perkhidmatan yang dikenakan cukai jika lebih daripada RM 500,000. Kami ingin menekankan bahawa:

Perkhidmatan pengurusan tidak termasuk perkhidmatan yang disediakan oleh:


1. pemaju, badan pengurusan bersama atau perbadanan pengurusan kepada pemilik bangunan yang dipegang di bawah hak milik strata; atau


2. Pengurus aset dan dana Tidak boleh dikenakan cukai.


Nota: Perkhidmatan ejen kastam boleh dikenakan cukai dan tidak mempunyai batas perbelanjaan.

Ini bermakna penduduk yang tinggal di kondominium atau kawasan pengurusan bersama tidak perlu membayar cukai tambahan.7. Agensi pekerjaan, Agensi swasta, pengendali tempat letak kereta, Perkhidmatan kenderaan bermotor atau baiki, pengendali perkhidmatan penghantaran
Komen


Batas perbelanjaan meningkat dariRM150,000 sehingga RM500,000.Tempat letak kereta dan baiki di sebahagian bengkel tidak dikenakan cukai tambahan.


8. Sewa dan Pandu kereta dan PengiklananKomen


Batas perbelanjaan meningkat dari RM300,000 sehingga RM500,000.Bagaimana pula dengan grab car perkhidmatan kongsi kereta yang disediakan?


9. Veterinar
KomenDikenakan cukai pada RM300,000 sebelum ini,tetapi sekarang ianya telah dikeluarkan dari senarai.Bagaimana pula dengan penjagaan haiwan peliharaan dan pengendali kedai haiwan?


10.Kad Kredit atau perkhidmatan kad cajKomen


Ya, elektrik dan tiket kapal terbang dikenakan cukai perkhidmatan


Kesimpulan:


Pada amnya, kebanyakan batas perbelanjaan bagi cukai perkhidmatan telah meningkat kepada RM500,000. Tetapi, cukai asas telah berkembang ke banyak kawasan yang tidak termasuk dalam Akta Cukai Perkhidmatan 1975.Penafian: Semua maklumat di atas dikongsi bagi tujuan rujukan sahaja. Anda perlu merujuk kepada data yang dikemas kini atau membuat semakan undang-undang dan peraturan yang berkaitan yang terkini, atau hubungi akauntan anda untuk maklumat lanjut. Jika anda memerlukan nasihat profesional, ROCKWELL bersedia untuk membantu anda. Sila hubungi kami.